dirty - онтологија

бербат повеќе

Вид збор: Придавка
нечист, валкан
Турски: berbat
Употреба: Архаизам , Неменлив збор

бербатен повеќе

Види и: бербат (прид.)
бербатниот
Вид збор: Придавка
нечист, валкан
Турски: berbat

брбешкав повеќе

брбешкавиот
Вид збор: Придавка
Што се брбешка, и станал нечист.

валкан повеќе

валкани
Вид збор: Придавка
Што е нечист.
нечесна работа

избербатен повеќе

избербатениот
Вид збор: Придавка
Што е нечист, валкан.
Турски: berbat

извалкан повеќе

Вид збор: Придавка
нечист

кален повеќе

калени
Вид збор: Придавка
Што е со кал, што има, содржи кал.

кашкав повеќе

кашкавиот
Вид збор: Придавка
Што е каллив, валкан, нечист.

кирлив повеќе

кирливиот
Вид збор: Придавка
Што е нечист, валкан.
Употреба: Разговорно

неисчистен повеќе

неисчистениот
Вид збор: Придавка
Што не е исчистен.

непран повеќе

непраниот
Вид збор: Придавка
Што не е испран.

нечист повеќе

несчисти
Вид збор: Придавка
Што не е според општоприфатените морални или законски норми.

пис повеќе

Вид збор: Придавка
нечист
Турски: pis
Употреба: Дијалектен збор , Неменлив збор

поган повеќе

поганиот
Вид збор: Придавка
нечист

скрнав повеќе

Вид збор: Придавка
нечист, валкан, гнасен
Употреба: Дијалектен збор