director - онтологија

гувернер повеќе

мн. гувернери
Вид збор: Именка, машки род
Врвен управник на некоја установа.
Албански: guvernator, drejtor
Употреба: Административен термин

директор повеќе

мн. директори
Вид збор: Именка, машки род
Управник, раководител на претпријатие, установа, образовна институција; организатор на работата во една фирма или пак установа.
Албански: drejtor
Употреба: Економија

интендант повеќе

мн. интенданти
Вид збор: Именка, машки род
Лице што управува со театарска или оперска установа.
Француски: intendant
Употреба: Сцена

режија повеќе

режијата
Вид збор: Именка, женски род
Раководство на поставувањето на сцена на некоја драма, опера или филм.
Албански: regji
Употреба: Сцена

режисер повеќе

мн. режисери
Вид збор: Именка, машки род
Уметнички раководител на поставувањето на сцена на некое уметничко дело.
Албански: regjisor
Употреба: Сцена

режисерка повеќе

Види и: режисер (м.)
мн. режисерки
Вид збор: Именка, женски род
За жена режисер.
Употреба: Сцена

управител повеќе

мн. управители
Вид збор: Именка, машки род
управник

управник повеќе

мн. управници
Вид збор: Именка, машки род
Раководител на установа, претпријатие и сл.

управничка повеќе

Види и: управник (м.)
мн. управнички
Вид збор: Именка, женски род
Раководител на установа, претпријатие и сл.