different - онтологија

десетти повеќе

десетта
Вид збор: Придавка
Сосема друго, различно од тоа што се зборува.

друг повеќе

други
Вид збор: Придавка
Инаков, поинаков, не ваков, не како посочениот.
Албански: i ndryshëm

инаков повеќе

инаквиот
Вид збор: Придавка
Што е различен, што не е како некого или како нешто.

одделен повеќе

одделни
Вид збор: Придавка
Што е познат, но не е именуван.

подруг повеќе

подруги
Вид збор: Придавка
Што е различен, поинаков со друг.

поинаков повеќе

поинакви
Вид збор: Придавка
Што е малку инаков, поразличен.

разен повеќе

Види и: различен (прид.)
разни
Вид збор: Придавка
Нееднаков во нешто.
Албански: tjetër
Примери:
Разни луѓе, разни обичаи.
разнообразен, секаков, севозможен
Албански: ndryshe
Примери:
Се слушаа разни мислења.

различен повеќе

различни
Вид збор: Придавка
Кој се одделува со своите црти, нееднаков.
Албански: i ndryshëm
Примери:
Луѓе со различни сфаќања.

различит повеќе

Вид збор: Придавка
различен

разнороден повеќе

разнородни
Вид збор: Придавка
Кој е различен по состав, по карактер и други признаци.

семожен повеќе

семожна
Вид збор: Придавка
Кој е составен од најразлични видови, најразличен.
Примери:
Семожни шпекулации.

турли-турли повеќе

Вид збор: Придавка
Секаков, различен, од различни видови.
Примери:
Турли-турли цвеќиња.