diction - онтологија

дикција повеќе

мн. дикции
Вид збор: Именка, женски род
Јасен изговор, чистота и беспрекорност во звучењето на секој глас, секој збор, секоја реченица и секоја говорна целина.
Употреба: Лингвистика