diathesis - онтологија

дијатеза повеќе

мн. дијатези
Вид збор: Именка, женски род
Склоност кон крвавење.
Албански: diatezë
Употреба: Медицина
Својство на глаголските форми да го покажуваат односот на лицето кон глаголското дејство; актив, пасив.
Албански: diatezë
Употреба: Граматика