diagram - онтологија

дијаграм повеќе

мн. дијаграми
Вид збор: Именка, машки род
Графички приказ на определени количества, геометриски цртеж што сликовито прикажува разни бројни односи.
Употреба: Математика

шема повеќе

мн. шеми
Вид збор: Именка, женски род
Нацрт, план на устројството, на системот на некаква машина, уред и сл.
Германски: Schema Албански: diagram