devilish - онтологија

врагов повеќе

враговиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува, што му припаѓа на враг.

вражји повеќе

вражјиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на враг.
Примери:
Вражја сила.

врашки повеќе

врашкиот
Вид збор: Придавка
Што е ѓаволски.

ѓаволест повеќе

ѓаволестиот
Вид збор: Придавка
немирен, палав

ѓаволит повеќе

ѓаволитиот
Вид збор: Придавка
немирен, палав
итар, препреден

ѓаволски повеќе

Види и: ѓавол (м.)
ѓаволска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на ѓавол, што е како кај ѓавол.

шејтан повеќе

Вид збор: Придавка
немирен, несташен
Турски: şeytan Албански: shejtan, djallëzor
Употреба: Неменлив збор , Преносно значење

шејтански повеќе

шејтанска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на шејтан.
Употреба: Архаизам
Примери:
шејтанска направа