develop - онтологија

води повеќе

водат
Вид збор: Глагол, несвршен
Развива, дава определен правец на нешто.
Албански: zhvilloj

доразвие повеќе

Види и: развие (св.)
доразвијат
Вид збор: Глагол, свршен
Развие целосно, до крај.
Албански: zhvilloj në tërësi
(се доразвие) Се развие целосно, до крај.
Албански: zhvilloj deri në fund

дорасне повеќе

Види и: расне (несв.)
дораснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се развие до определена способност за нешто.
Албански: zhvillohet

израсне повеќе

израснат
Вид збор: Глагол, свршен
се развие, се изгради, се издигне
Албански: zhvilloj

испили повеќе

испилат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испили) стане, се развие
Албански: zhvilloj
Употреба: Преносно значење

напредне повеќе

напреднат
Вид збор: Глагол, свршен
Се развие кон подобро или кон полошо.
Албански: zhvilloj

напредува повеќе

Види и: напредне (св.)
напредуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се развива.
Албански: zhvillohet

одвива повеќе

Види и: одвие (св.)
(се) одвиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
одвие
Албански: zhvillon
Употреба: Дијалектен збор

оплоди повеќе

оплодат
Вид збор: Глагол, свршен
развие, збогати
Албански: pasuroj
Употреба: Преносно значење

поразвие повеќе

поразвијат
Вид збор: Глагол, свршен
Развие малку, во некоја мера или развие малку повеќе.
Албански: zhvilloj pak
(се поразвие) Се развие малку, во некоја степен.
Албански: zhvilloj pak

развива повеќе

Види и: развие (св.)
(се) развиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) развие
Албански: zhvilloj

развие повеќе

развијат
Вид збор: Глагол, свршен
Придонесе да се појават или засилат кај некого некакви својства.
Албански: zhvilloj
Направи нешто да се издигне на повисок степен.
Албански: zhvilloj
Употреба: Преносно значење
Со постепено наголемување доведе до значителен степен.
Албански: zhvilloj
Употреба: Преносно значење
Направи да се види снимен образ.
Албански: zhvilloj
(се развие) Добие поголеми размери, значење, се разгрне.
Албански: zhvilloj, përhap
(се развие) одвие, помине, одигра, стане
Албански: zhvilloj

разграни повеќе

разгранат
Вид збор: Глагол, свршен
се развие, се рашири
Албански: përhap, zhvilloj
Употреба: Преносно значење

разгрне повеќе

разгрнат
Вид збор: Глагол, свршен
развие, пројави
Албански: zhvilloj
Употреба: Преносно значење

разработи повеќе

разработат
Вид збор: Глагол, свршен
Обработи, подготви, направи нешто да стане пригодно за користење.
Албански: zhvilloj
Развие, испита нешто во подробности.
Албански: zhvilloj
Употреба: Преносно значење