determination - онтологија

детерминација повеќе

мн. детерминации
Вид збор: Именка, женски род
Поблиско определување на некој поим.
Употреба: Лингвистика

определба повеќе

мн. определби
Вид збор: Именка, женски род
Во лингвистиката - збор или зборови во реченицата, кои од поблиску определуваат, појаснуваат друг збор; признак, ознака.
Албански: përcaktim, determinim
Употреба: Лингвистика
Примери:
прилошки определби

определеност повеќе

Види и: определен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Својство, состојба на тоа што е определено.
Албански: përcaktim, determinim
Во лингвистиката - граматичка категорија кај именските зборови, изразена со определен член.
Албански: determinim
Употреба: Лингвистика

решеност повеќе

(едн.) решеноста
Вид збор: Именка, женски род
Готовност да се оствари своето решение.