destroy - онтологија

батрдиса повеќе

батрдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
упропасти
Турски: batırmak
Употреба: Архаизам

дојаде повеќе

Види и: јаде (несв.)
дојадат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи, упропасти
Албански: prish, shkatërroj

доруши повеќе

Види и: руши (несв.)
дорушат
Вид збор: Глагол, свршен
Руши до крај.

дотолчи повеќе

Види и: толчи (несв.)
дотолчат
Вид збор: Глагол, свршен
онеспособи, усмрти
Албански: shkatërroj
Употреба: Преносно значење

затре повеќе

затрат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи, искорени
Албански: shkatërroj, asgjësoj

затрни повеќе

затрнат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи, затре
Албански: prish
Употреба: Преносно значење

нагрди повеќе

нагрдат
Вид збор: Глагол, свршен
расипе, уништи
Албански: prish, shkatërroj
Употреба: Преносно значење

ништи повеќе

ништат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некој или нешто да не суштествува, уништува, сотира, искоренува.
Албански: çrrënjos, dëmtoj

отправи повеќе

отправат
Вид збор: Глагол, свршен
Растури нешто направено.
Албански: prish
Употреба: Разговорно

парчоса повеќе

парчосаат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи, сотре
Турски: parçalamak Албански: copëtoj, shkatërroj
Употреба: Преносно значење

парчосува повеќе

Види и: парчоса (св.)
парчосуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
уништува, сотира
Турски: parçalamak Албански: copëtoj, prish
Употреба: Преносно значење

погуби повеќе

погубат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе до пропаст, до уништување.
Албански: shkatërroj
Употреба: Преносно значење

поништи повеќе

поништат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи
Албански: asgjësoj, shkatërroj

пропасти повеќе

пропастат
Вид збор: Глагол, свршен
Загуби, доведе до пропаѓање
(се пропасти) Се доведе до пропаст (материјално, морално).

разбие повеќе

разбијат
Вид збор: Глагол, свршен
сруши, уништи, погуби
Албански: shkatërroj
Употреба: Преносно значење

разгради повеќе

разградат
Вид збор: Глагол, свршен
разруши, урне
Албански: shkatëroj

разјаде повеќе

разјадат
Вид збор: Глагол, свршен
Погубно подејствува врз нешто, постепено уништи.
Албански: shkatëroj
Употреба: Разговорно

разложи повеќе

разложат
Вид збор: Глагол, свршен
Разруши опорите на нешто.
Албански: prish
Употреба: Разговорно

разнебити повеќе

разнебитат
Вид збор: Глагол, свршен
разбие, уништи, сосипе
Албански: shkatërroj
(се разнебити) се разбие, се уништи, се сосипе
Албански: prishet, dëmtohet

разнебитува повеќе

Види и: разнебити (св.)
(се) разнебитуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разнебити
Албански: shkatërroj

разори повеќе

разорат
Вид збор: Глагол, свршен
Со експлозив разнесе, опустоши, разруши.
Албански: shkatërroj, dëmtoj
Примери:
Бомби го разорија градот.
Сосипе материјално, уништи, запусти.
Албански: rrënoj, shkatërroj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Оваа несреќа сосема ме разори.

разорува повеќе

разоруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
разурнува
Албански: rrënoj, shkatërroj

разруши повеќе

разрушат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи, растрои, погуби
Албански: shkatëroj
Употреба: Преносно значење

разрушува повеќе

Види и: разруши (св.)
(се) разрушуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разруши
Албански: rrënoj

разурива повеќе

разуриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
разурне

разурне повеќе

разурнат
Вид збор: Глагол, свршен
Претвори во урнатини.
Примери:
Го разурнаа целиот град.

разурнува повеќе

Види и: разурне (св.)
разурнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
разурне

расипе повеќе

расипат
Вид збор: Глагол, свршен
собори, разруши
Албански: shkatërroj
За материјални вредности - уништи, запусти.
Албански: shkatërroj
Употреба: Преносно значење

распарча повеќе

Види и: распарчи (св.)
распарчат
Вид збор: Глагол, свршен
уништи, сотре
Албански: shkatërroj, asgjësoj
Употреба: Преносно значење
(се распарча) се сотре
Албански: shkatërroj

распарчи повеќе

распарчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распарчи) Со поделби се доведе доведе до уништување.

растури повеќе

растурат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе неред, расипе ред.
Албански: shkatërroj
За дом, семејство - уништи.
Албански: shkatërroj
(се растури) За дом, семејство - се уништи.
Албански: shkatërroj

руши повеќе

рушат
Вид збор: Глагол, несвршен
растројува, уништува
Албански: shkatëron
Употреба: Преносно значење

смачка повеќе

смачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
сосипе, уништи
Албански: shkatërroj
Употреба: Преносно значење

сотира повеќе

Види и: сотре (св.)
(се) сотираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сотре
Примери:
Се сотираат меѓу себе.

сотре повеќе

сотрат
Вид збор: Глагол, свршен
Запусти од често вршење на некое дејство, измачи, отепа, скапе.
Албански: shkatërroj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ги сотре од работа.

сотрува повеќе

Види и: сотре (св.)
(се) сотруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сотира

сруши повеќе

срушат
Вид збор: Глагол, свршен
растрои, уништи
Албански: rrënoj
Употреба: Преносно значење

столчи повеќе

столчат
Вид збор: Глагол, свршен
сосипе, уништи
Албански: shkatërron
Употреба: Преносно значење

убие повеќе

убијат
Вид збор: Глагол, свршен
Причини големи маки, упропасти.
Албански: mbys, shkatrroj
Употреба: Преносно значење

уништи повеќе

уништат
Вид збор: Глагол, свршен
сотре, погуби, ликвидира
Албански: asgjësoj, shkatërroj

уништува повеќе

Види и: уништи (св.)
уништуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
уништи

урива повеќе

Види и: урне (св.)
уриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тотално уништи.
Албански: shkatërrohet
Употреба: Преносно значење
(се урива) Морално уништи, се урне.
Албански: prish, shkatërroj
Употреба: Преносно значење

урне повеќе

урнат
Вид збор: Глагол, свршен
Морално уништи.
Албански: rrënoj
Употреба: Преносно значење

устрели повеќе

устрелат
Вид збор: Глагол, свршен
(болест) убие, уништи, собори
Албански: vras, shkatërroj
Употреба: Преносно значење
Примери:
(клетва) Устрелот да те устрели! - да цркнеш да даде Господ!