desire - онтологија

апетит повеќе

мн. апетити
Вид збор: Именка, машки род
Копнеж за нешто, стремеж кон нешто.
Албански: dëshirë
Употреба: Преносно значење

волја повеќе

(едн.) волјата
Вид збор: Именка, женски род
Желба, намера, расположение; сопствен избор.
Албански: dëshirë

желба повеќе

мн. желби
Вид збор: Именка, женски род
Стремеж кон нешто, мечта, копнеж за некого или нешто.
Албански: dëshirë

имрендиса повеќе

(се) имрендисаат
Вид збор: Глагол, свршен
соблазни, завиди
Турски: imrenmek
Употреба: Архаизам

иштав повеќе

(едн.) иштавот
Вид збор: Именка, машки род
желба
Турски: iştah Албански: dëshirë
Употреба: Архаизам

ламтеж повеќе

мн. ламтежи
Вид збор: Именка, машки род
Силен стремеж кон нешто.
Албански: dëshirë e madhe

ламти повеќе

ламтат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно посакува, копнее по нешто.
Албански: dëshiroj shumë

мерак повеќе

мн. мераци
Вид збор: Именка, машки род
Силна желба, копнеж, страст за нешто.
Турски: merak
Употреба: Разговорно

настроение повеќе

мн. настроенија
Вид збор: Именка, среден род
внатрешна потреба за нешто
Албански: dëshirë, tendencë

пекање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Желба кон нешто.
Албански: dëshirë, etje
Употреба: Преносно значење

повте повеќе

повтат
Вид збор: Глагол, свршен
Посака, почувствува желба.

пожели повеќе

пожелат
Вид збор: Глагол, свршен
Сака, посакува, има желба за нешто.
Албански: dëshiroj

посака повеќе

посакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Има, покаже, изрази желба нешто да оствари, да има.
Албански: dëshiroj

присака повеќе

присакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изрази желба за нешто.
Албански: dëshiroj
(ми, ми, му,...се присака) Почувствува желба за нешто.
Албански: dëshiroj, më ka ëndja

работи повеќе

работат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се работи) - Ми се работи (желба да се врши нешто).
Албански: dëshiron
Употреба: Безлично

сака повеќе

сакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(ми, му, им се сака) по волја, по ќеиф
Албански: qejf
Употреба: Безлично

смили повеќе

смилат
Вид збор: Глагол, свршен
(се смилува) Стане мило.
Албански: dëshiroj