deride - онтологија

драпа повеќе

драпаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се драпа) Се потсмева некому.
Албански: përqesh
Употреба: Преносно значење

исклешти повеќе

Види и: клешти (несв.)
(се) исклештат
Вид збор: Глагол, свршен
Се насмее силно, гласно, покажувајќи ги забите со грда гримаса.
Употреба: Разговорно

исмее повеќе

исмеат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи шега, подбив со некого; иронично, зајадливо зборува за нешто.
Албански: përqesh

лади повеќе

ладат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лади) Се подбива, се потсмева со некого.
Албански: tallem
Употреба: Преносно значење

маскари повеќе

маскарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Срамоти, изложува на потсмев.
Албански: tall, përqesh
Употреба: Разговорно

наруга повеќе

Види и: руга (несв.)
(се) наругаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се навика по некого, исмее, навреди многу.

пародира повеќе

пародираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
исмева, искривува, изопачува
Албански: parodizon, përqesh, tall

подрапа повеќе

Види и: драпа (несв.)
подрапаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подрапа) Се подбие шега со некого.

попотсмее повеќе

(се) попотсмеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се потсмевне некому, исмее малку некого.

потсмева повеќе

(се) потсмеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се смее некому за нешто.
Албански: përqesh

потсмевне повеќе

(се) потсмевнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се потсмее некому.
Албански: përqesh

потсмее повеќе

Види и: потсмевне (св.)
(се) потсмеат
Вид збор: Глагол, свршен
потсмевне

руга повеќе

ругаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се руга) Се кара, се навредува со потсмевање.
Албански: hidh[roj, shaj
Примери:
Цел ден само се ругаат.

смее повеќе

(се) смеат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се смее) се подбива, се потсмева
Албански: përqesh

шота повеќе

Види и: шпота (несв.)
(се) шотаат
Вид збор: Глагол, несвршен
шпота
Употреба: Разговорно