den - онтологија

брлог повеќе

мн. брлози
Вид збор: Именка, машки род
Легло за диви животни.
Албански: çerdhe

дувло повеќе

мн. дувла
Вид збор: Именка, среден род
Живеалиште за поголеми диви животни во земјата или на засолнато место.
Албански: çerdhe, fole
Употреба: Зоологија
Неуредено, нечисто место (куќа, стан, соба).
Албански: strofkë, shpellë
Употреба: Иронично , Преносно значење
Собиралиште, место каде што се собира сомнителен свет.
Албански: strofkë, çerdhe
Употреба: Преносно значење

дупка повеќе

мн. дупки
Вид збор: Именка, женски род
Тесно, бедно живеалиште.
Албански: birëuc
Употреба: Преносно значење
Неудобно, неугледно место за забава, за одмор и сл.
Албански: strofkë
Употреба: Преносно значење

засолниште повеќе

мн. засолништа
Вид збор: Именка, среден род
дувло
Албански: strofull, strehim

кошара повеќе

мн. кошари
Вид збор: Именка, женски род
Таква просторија за луѓе.
Албански: koshare çobani

легало повеќе

мн. легала
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што лежат животни.
Албански: strofkë