demolish - онтологија

вруши повеќе

врушат
Вид збор: Глагол, свршен
урне, расипе, уништи
Албански: demoloj, prish, rrënoj

демолира повеќе

демолираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
уништи, уништува, урне, урнува, разруши, руши

заурива повеќе

зауриваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да урива.
Албански: fillon të rrënoj, prish

изурне повеќе

изурнат
Вид збор: Глагол, свршен
Разруши, урне сосема, до крај.

разруши повеќе

разрушат
Вид збор: Глагол, свршен
Претвори во урнатини.
Албански: demoloj

растури повеќе

растурат
Вид збор: Глагол, свршен
собори, урне, разруши
Албански: shemb

руши повеќе

рушат
Вид збор: Глагол, несвршен
Претвора во урнатини, соборува, урива.
Албански: demolon

собори повеќе

соборат
Вид збор: Глагол, свршен
Сруши, урне зграда, нешто изѕидано.
Албански: demoloj

срути повеќе

(се) срутат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) сруши
Употреба: Ретко
Примери:
Ја срутија старата камена ограда.

сруши повеќе

срушат
Вид збор: Глагол, свршен
Со удар направи да падне.
Албански: shemb

турка повеќе

туркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
руши, урива
Албански: shemb
Употреба: Пословнично

урива повеќе

Види и: урне (св.)
уриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
руши, разорува
Албански: prish, rrënoj
(се урива) се руши, се разорува
Албански: prishet, rrënohet

урне повеќе

урнат
Вид збор: Глагол, свршен
сруши, разори
Албански: rrënoj