delay - онтологија

доцни повеќе

доцнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не доаѓа навреме.
Албански: vonoj
Ненавремено се извршува, настапува, стасува по определеното или вообичаеното време.
Албански: vonoj

забави повеќе

забават
Вид збор: Глагол, свршен
(се забави) Се задоцни, се задржи некаде, не дојде навреме.
Албански: vonoj

забавува повеќе

Види и: забави (св.)
забавуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
задоцнува, касни
Албански: ngadalsoj

завлече повеќе

завлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Многу одолжи, одложи нешто повеќепати.
Албански: vonoj
Употреба: Преносно значење
(се завлече) Се одолжи, предолго потрае.
Албански: tërheq

завртка повеќе

заврткаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се завртка) Остане извесно време, се задржи некаде.
Албански: vërtitem, humbem

задоцни повеќе

Види и: доцни (несв.)
задоцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пристигне подоцна отколку што е вообичаено (за годишно време, природен феномен).
Албански: vonoj, zgjat

запре повеќе

запрат
Вид збор: Глагол, свршен
Сопре, спречи некаков процес, развој.
Албански: pengoj

тегави повеќе

тегават
Вид збор: Глагол, несвршен
отегнува, затегнува, одолговлекува
Албански: përhiqem