degree - онтологија

градус повеќе

мн. градуси
Вид збор: Именка, машки род
степен
Албански: gradë, shkallë
Единица за мерење на агли и лакови, еднаква на 1/360 дел од кругот.
Албански: gradë
Употреба: Математика
Единица за мерење на температура, степен на термометарот.
Албански: gradë
Употреба: Физика

разред повеќе

мн. разреди
Вид збор: Именка, машки род
Мера, степен на квалитетот.
Албански: shkall, gradë
Примери:
Прв разред.

степен повеќе

мн. степени
Вид збор: Именка, машки род
односот на сродството
Албански: brez
ранг во службата, научно звање
Албански: gradë
Единица за мерење на температурата на телата.
Албански: gradë
Употреба: Физика
Во геометријата - единица за мерење агли: 1/360 дел од круг.
Албански: gradë
Употреба: Математика
Кај придавките и некои други видови зборови.
Албански: shkallë
Употреба: Граматика