defy - онтологија

заинаети повеќе

(се) заинаетат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се инаети.
Турски: inat

заинати повеќе

Види и: заинаети (св.)
(се) заинатат
Вид збор: Глагол, свршен
се заинаети
Турски: inat

закатани повеќе

закатанат
Вид збор: Глагол, свршен
(се закатани) Се заинаети.
Албански: inatosem
Употреба: Преносно значење

инаети повеќе

Види и: инати (несв.)
(се) инаетат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави, тера инает, се однесува тврдоглаво.
Турски: inat

инати повеќе

Види и: инаети (несв.)
(се) инатат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се противи, не попушта.
Турски: inat
Употреба: Разговорно

поинаети повеќе

Види и: инаети (несв.)
(се) поинаетат
Вид збор: Глагол, свршен
Прави инает, се инаети кратко време.