defend - онтологија

брани повеќе

бранат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чува, штити некого од напад.
Албански: mbroj
Застапува некого на суд, е негов бранител.
Албански: mbroj
Употреба: Правда
Штити, потврдува став, идеја, научен труд и сл.
Албански: mbroj
Употреба: Образование
Е во одбраната, на голот како голман.
Албански: mbroj
Употреба: Спорт
(се брани) Се штити од напад, дава отпор.
Албански: mbroj

добрани повеќе

Види и: одбрани (св.)
добранат
Вид збор: Глагол, свршен
Одбрани нешто или некого.
Албански: mbroj
(се добрани) се одбрани, се спротивстави
Албански: mbrohem, kundërvihem

одбрани повеќе

одбранат
Вид збор: Глагол, свршен
Заштити некого или нешто од опасност, од напад.
Албански: mbroj
Пружи правна заштита некому во текот на судска постапка.
Албански: mbroj
Употреба: Правда
За магистерски, докторски труд - докаже оправданост, образложи определени поставки, принципи.
Албански: mbroj
Употреба: Образование
Зачува прво место, титула од претходниот период.
Албански: mbroj
Употреба: Спорт
(се одбрани) Се заштити од опасност, напад, обвинение и сл.
Албански: mbroj

отима повеќе

отимаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се отима) Се брани, се трга од некого.
Албански: mbrohem