defeat - онтологија

закопа повеќе

закопаат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе некого во состојба да се почувствува победен, поразен, да изгуби углед и сл.
Албански: mund
Употреба: Преносно значење

згази повеќе

Види и: гази (несв.)
згазат
Вид збор: Глагол, свршен
порази, пороби, потчини
Албански: pësoj disfatë
Употреба: Преносно значење

испобеди повеќе

Види и: победи (св.)
испобедат
Вид збор: Глагол, свршен
Победи повеќе противници.

победи повеќе

победат
Вид збор: Глагол, свршен
Поуспешен од противникот во спортски натпревар.
Примери:
Вардар ја победи Брегалница!

порази повеќе

поразат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанесе пораз во борба, во натпревар.
Албански: mund, ngadhnjej

прегази повеќе

прегазат
Вид збор: Глагол, свршен
Уништи, порази некого.
Албански: shkel, mposht
Употреба: Преносно значење

разбие повеќе

разбијат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанесе пораз, победи; одржи предност во некоја игра, натпревар.
Албански: mund
Употреба: Воен термин

разгроми повеќе

разгромат
Вид збор: Глагол, свршен
Причини разгром.
Примери:
Кога го разгромивме непријателот.

совлада повеќе

совладаат
Вид збор: Глагол, свршен
Надвие во борба.
Албански: mposht

срази повеќе

сразат
Вид збор: Глагол, свршен
победи, разгроми
Албански: mund, ngadhënjej
Употреба: Книжевен збор
Примери:
Ја сразија непријателската војска.

тепа повеќе

(се) тепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод. и непреод. се употребува и како св.) победи, победува, надвие, надвива
Албански: mund, ngadhnjej
Употреба: Преносно значење