dedicate - онтологија

другарува повеќе

другаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се посветува на нешто.
Албански: shoqëroj, dedikoj
Употреба: Преносно значење

оддаде повеќе

оддадам
Вид збор: Глагол, свршен
(се оддаде) Се предаде целосно на нешто.
Албански: dedikon

посвети повеќе

посветат
Вид збор: Глагол, свршен
Се предаде, оддели целосно внимание на некого или нешто, на некаква дејност.
Албански: dedikoj
Направи нешто, некоја содржина, предмет на проучување, разгледување, оценка.
Албански: dedikoj
Намени книга, творба некому во знак на почит, љубов, благодарност.
Албански: dedikoj
(се посвети) Се оддаде, се предаде целосно на некого или на нешто.
Албански: përkushtoj

фрли повеќе

фрлат
Вид збор: Глагол, свршен
(се фрли) Се пушти во активно учество во нешто.
Албански: kushtoj
Употреба: Преносно значење