decorate - онтологија

гарнира повеќе

гарнираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Дополнува, украсува порција со месо или риба со разни додатоци од зеленчук и сл.
Германски: garnieren Албански: dekoroj
Употреба: Гастрономија
Дополнува, украсува нешто.
Германски: garnieren Албански: dekoroj
Употреба: Преносно значење

гизди повеќе

гиздат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кити, дотерува, украсува.
Албански: dekoroj, stolis

декорира повеќе

декорираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави декорација.

декорисува повеќе

Види и: декорира (св. и несв.)
декорисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
декорира

дотера повеќе

дотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Среди некого или нешто за да изгледа поубаво, украси.
Албански: zbukuroj

закити повеќе

Види и: кити (несв.)
закитат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кити.
Албански: dekoron

заличи повеќе

заличат
Вид збор: Глагол, свршен
Накити, украси, разубави нешто.
Албански: dekoron, zbukuron

зашара повеќе

Види и: шари (несв.)
зашараат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да шари.
Албански: bën larar lara
(се зашара) Помине долго време, се занесе во шарење.
Албански: vizatoj

зашеќери повеќе

зашеќерат
Вид збор: Глагол, свршен
заслади, украси
Албански: zbukuron
Употреба: Преносно значење

изнакити повеќе

Види и: накити (св.)
изнакитат
Вид збор: Глагол, свршен
Искити, накити многу, целосно.
Албански: stolis shumë

искити повеќе

искитат
Вид збор: Глагол, свршен
накити, украси
Албански: stolis, dekoroj

ишари повеќе

Види и: шари (несв.)
ишарат
Вид збор: Глагол, свршен
Украси со шарки.
Албански: dekoroj
(се ишари) Стане ишарен.
Албански: dekorohet, bëhet ngjyra ngjyra

кити повеќе

китат
Вид збор: Глагол, несвршен
Украсува, дотерува некого или нешто.
Албански: stolis

нагизди повеќе

нагиздат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нагизди) се накити, се украси
Албански: stilisem, zbukurohem

накити повеќе

накитат
Вид збор: Глагол, свршен
Украси некого или нешто со украсни предмети.
Албански: dekoroj, stolis

нареди повеќе

наредат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера, украси некого или нешто.
Албански: stolis, rregulloj
Употреба: Преносно значење

нареси повеќе

Види и: реси (несв.)
наресат
Вид збор: Глагол, свршен
накити, украси
Албански: stolis, zbukuroj
Употреба: Дијалектен збор

наружа повеќе

наружаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера, нагизди, накити некого, нешто.
Албански: ndreqemtolisem, rregullohem, s
Употреба: Архаизам
(се наружа) Се дотера, се нагизди, се накити.
Албански: stolisem, rregullohem

нашари повеќе

нашарат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде шарено, со шарење украси.

обружа повеќе

обружаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера, накити некого или нешто.
Албански: dekoroj, stolis
Употреба: Архаизам

пише повеќе

пишат
Вид збор: Глагол, свршен
шара, везе
Албански: dekoroj

подотера повеќе

Види и: дотера (св.)
подотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Среди во извесна мера некого да изгледа убаво, поубаво.
Албански: dekoroj

поишари повеќе

Види и: ишари (св.)
поишарат
Вид збор: Глагол, свршен
Ишари малку или уште повеќе.

поукраси повеќе

Види и: украси (св.)
поукрасат
Вид збор: Глагол, свршен
Украси, накити малку.
Албански: stolis, dekoroj
Разубаиви уште малку.
Албански: dekoroj, zbukuroj

срмоса повеќе

срмосат
Вид збор: Глагол, свршен
Украси со сребро.
Примери:
Срмоса повои.

токми повеќе

токмат
Вид збор: Глагол, несвршен
дотерува
Албански: përsos

украси повеќе

украсат
Вид збор: Глагол, свршен
дотера, накити
Албански: dekoroj, stolis

украсува повеќе

Види и: украси (св.)
украсуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
дотерува, кити
Албански: dekoroj

шари повеќе

шарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави шарки на нешто.
Албански: dekoron