declare - онтологија

декларира повеќе

декларираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Објави, објавува нешто, изнесе, изнесува некаков став за нешто.
Албански: deklaroj

доизјасни повеќе

Види и: изјасни (св.)
доизјаснат
Вид збор: Глагол, свршен
(се доизјасни) Се изјасни, се искаже сосема.
Албански: deklaroj në tërësi

зајави повеќе

зајават
Вид збор: Глагол, свршен
изјави
Албански: deklaroj
Употреба: Архаизам , Книжевен збор

извади повеќе

извадат
Вид збор: Глагол, свршен
Прогласи некого за луд, неспособен и сл.
Албански: deklaroj, nxjerr

изјави повеќе

изјават
Вид збор: Глагол, свршен
Соопшти пред некого, за јавност, даде изјава.
Албански: deklaroj

изјасни повеќе

(се) изјаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Искаже, изнесе свој став, свое мислење.
Албански: deklaroj

објави повеќе

објават
Вид збор: Глагол, свршен
Со официјален акт извести за почетокот на некакво дејство, состојба, положба.
Албански: deklaron

прогласи повеќе

прогласат
Вид збор: Глагол, свршен
Со официјален акт објави почеток на нешто (настан, собир, приредба).
Албански: shpall
(се прогласи) Самиот себеси се именува.
Албански: u shpall