darkness - онтологија

мрак повеќе

(едн.) мракот
Вид збор: Именка, машки род
Отсуство на светлина.
Албански: errësirë
Непросветеност, незнаење, заостанатост поради тежок и ропски живот.
Албански: errësirë, terr
Употреба: Преносно значење

мрака повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
мрак
Употреба: Поетски збор

мрачило повеќе

Види и: мрачина (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
мрачина

мрачнина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
мрак, темнина

невиделина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Отсуство на виделина, на светлина.

смрачување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) смрачува
Примери:
На смрачување станала да оди.

тевница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
темница
Употреба: Народна поезија

тема повеќе

мн. теми
Вид збор: Именка, женски род
мрак, темница, темнина
Албански: errësi
Употреба: Поетски збор

темнило повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Длабок мрак, темнина.

темнина повеќе

(едн.) темнината
Вид збор: Именка, женски род
Отсуство на светлина.
Албански: errësirë
непросветеност, незнаење
Албански: errësirë, padijeni
Употреба: Преносно значење

темница повеќе

(едн.) темницата
Вид збор: Именка, женски род
мрак
Албански: errësirë
Примери:
Каде одиш вака по темница?

црнотија повеќе

мн. црнотии
Вид збор: Именка, женски род
мрак, темница
Албански: errësirë