curse - онтологија

анатемоса повеќе

анатемосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Осуди, проколнувајќи го без одобрување за постапките, обележи со нешто негативно.
Албански: ndëshkoj
Употреба: Преносно значење

заколне повеќе

заколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да колне, да проколнува.
Албански: mallkoj
Употреба: Ретко

искара повеќе

искараат
Вид збор: Глагол, свршен
испцуе
Албански: shaj
Употреба: Дијалектен збор

искоби повеќе

искобат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика нешто со кобење.
Албански: mallkoj

исколне повеќе

Види и: колне (несв.)
исколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Проколне сѐ со ред.

испцуе повеќе

испцујат
Вид збор: Глагол, свршен
Упати некому многу пцости.
Примери:
Го испцу и си замина.

колне повеќе

колнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гласно кажува зборови со кои посакува несреќа на некого.
Албански: mallkoj, nëm

мунѕоса повеќе

мунѕосаат
Вид збор: Глагол, свршен
прекори, искара, проколне

окара повеќе

Види и: кара (несв.)
окараат
Вид збор: Глагол, свршен
опцуе
Албански: mallkoj, shaj

опцуе повеќе

опцујат
Вид збор: Глагол, свршен
Изрази незадоволство кон некого или нешто со употреба на пцости, на вулгарни зборови.

отера повеќе

Види и: тера (несв.)
отераат
Вид збор: Глагол, свршен
пцуе
Албански: shaj

попсуе повеќе

Види и: попцуе (св.)
попсујат
Вид збор: Глагол, свршен
попцуе

попцуе повеќе

Види и: пцуе (несв.)
попцујат
Вид збор: Глагол, свршен
Пцуе малку, кратко време.

преколне повеќе

Види и: колне (несв.)
преколнат
Вид збор: Глагол, свршен
Колне, каже клетва за некого или за нешто.
Албански: betohet
Заколне, замоли со клетва некого за нешто.
Албански: lutet

пцуе повеќе

пцујат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кажува, упатува некому пцости.
Албански: shaj
Употребува често и многу пцости во својот речник.
Албански: shaj

распцуе повеќе

Види и: пцуе (несв.)
распцујат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распцуе) Почне многу да пцуе.
Албански: fillon shumë të shaj
Примери:
Зарем и ти се распцу?