crowd - онтологија

бутканица повеќе

мн. бутканици
Вид збор: Именка, женски род
турканица, метеж
Употреба: Разговорно

врволица повеќе

мн. врволици
Вид збор: Именка, женски род
Множество луѓе, многу народ, поворка.
Албански: turmë
Голем број, множество живи суштества.
Албански: turmë, grumbull

вриеж повеќе

мн. вриежи
Вид збор: Именка, машки род
Мешаница од луѓе, вријавец.
Албански: vlim

вријавец повеќе

мн. вријавци
Вид збор: Именка, машки род
мешаница, множество луѓе, народ

грвалица повеќе

мн. грвалици
Вид збор: Именка, женски род
мешаница, толпа

гужва повеќе

мн. гужви
Вид збор: Именка, женски род
Маса луѓе, многу народ на едно место.
Српски: гужва Албански: turmë
Употреба: Дијалектен збор

гунгула повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Голем број на луѓе на едно место.

калабалак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Мноштво народ собран на едно место.
Турски: kalabalık Албански: kallaballëk, grumbull
Употреба: Разговорно

кипеж повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
вриеж

куп повеќе

мн. купови
Вид збор: Именка, машки род
Многу луѓе во заедничко дејствување, движење, присуство.
Албански: grup
Употреба: Преносно значење

маса повеќе

мн. маси
Вид збор: Именка, женски род
Толпа, множество луѓе.
Албански: turmë

мравјалник повеќе

мн. мравјалници
Вид збор: Именка, машки род
Место преполно со луѓе.
Албански: vendme grumbull njerëzish
Употреба: Преносно значење
Мноштво луѓе или други живи суштества, собрани на едно меcто.
Албански: grumbull
Употреба: Преносно значење

навала повеќе

мн. навали
Вид збор: Именка, женски род
Навалица, наплив на големо множество луѓе.
Албански: turm

навалица повеќе

мн. навалици
Вид збор: Именка, женски род
Голема толпа луѓе, турканица, мешаница.
Албански: turmë

народ повеќе

мн. народи
Вид збор: Именка, машки род
множество луѓе
Албански: njerëz

народија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Маса народ, множество луѓе.
Употреба: Разговорно

облак повеќе

мн. облаци
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што го има во голем број, маса, мноштво.
Албански: grummbull
Употреба: Преносно значење

поток повеќе

мн. потоци
Вид збор: Именка, машки род
Мноштво од народ што се движи во еден правец.
Албански: turmë
Употреба: Преносно значење

раја повеќе

(едн.) рајата
Вид збор: Именка, женски род
Обичните луѓе од народот.
Албански: rajë
Употреба: Преносно значење , Разговорно

стадо повеќе

мн. стада
Вид збор: Именка, среден род
поголема група луѓе
Албански: tufë, grumbull
Употреба: Преносно значење , Разговорно

тисканица повеќе

мн. тисканици
Вид збор: Именка, женски род
Пред судот имаше тисканица.

толпа повеќе

толпата
Вид збор: Именка, женски род
Обичните луѓе, народот, масата спротивно на надарените, видните, хероите.
Албански: masë, grup

турканица повеќе

мн. турканици
Вид збор: Именка, женски род
бутканица
Албански: shtyrje

турма повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Мноштво луѓе, група луѓе; насобрани луѓе.
Употреба: Поетски збор
Примери:
(поет.) Турма, на Никола в дворот.