crowd - онтологија

бутканица повеќе

мн. бутканици
Вид збор: Именка, женски род
турканица, метеж
Употреба: Разговорно

врволица повеќе

мн. врволици
Вид збор: Именка, женски род
Множество луѓе, многу народ, поворка.
Албански: turmë
Голем број, множество живи суштества.
Албански: turmë, grumbull

врие повеќе

вријат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има движење на множество луѓе без ред, вријавец од луѓе.
Албански: vlon, turmë
Употреба: Преносно значење
Преполн е со нешто, има многу.
Албански: vlon
Употреба: Преносно значење

вриеж повеќе

мн. вриежи
Вид збор: Именка, машки род
Мешаница од луѓе, вријавец.
Албански: vlim

вријавец повеќе

мн. вријавци
Вид збор: Именка, машки род
мешаница, множество луѓе, народ

грвалица повеќе

мн. грвалици
Вид збор: Именка, женски род
мешаница, толпа

гужва повеќе

мн. гужви
Вид збор: Именка, женски род
Маса луѓе, многу народ на едно место.
Српски: гужва Албански: turmë
Употреба: Дијалектен збор

гунгула повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Голем број на луѓе на едно место.

збие повеќе

збијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се збие) се собере
Албански: grumbullohem

згужва повеќе

Види и: гужва (ж.)
згужваат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере на едно место.
Албански: mbledh, grumbulloj
Употреба: Дијалектен збор
(се згужва) Се собере на едно место.
Албански: mbledh, gumbulloj
Употреба: Дијалектен збор

зоврие повеќе

зовријат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане преполн со нешто.
Албански: gufon

калабалак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Мноштво народ собран на едно место.
Турски: kalabalık Албански: kallaballëk, grumbull
Употреба: Разговорно

кипеж повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
вриеж

куп повеќе

мн. купови
Вид збор: Именка, машки род
Многу луѓе во заедничко дејствување, движење, присуство.
Албански: grup
Употреба: Преносно значење

маса повеќе

мн. маси
Вид збор: Именка, женски род
Толпа, множество луѓе.
Албански: turmë

мравјалник повеќе

мн. мравјалници
Вид збор: Именка, машки род
Место преполно со луѓе.
Албански: vendme grumbull njerëzish
Употреба: Преносно значење
Мноштво луѓе или други живи суштества, собрани на едно меcто.
Албански: grumbull
Употреба: Преносно значење

навала повеќе

мн. навали
Вид збор: Именка, женски род
Навалица, наплив на големо множество луѓе.
Албански: turm

навалица повеќе

мн. навалици
Вид збор: Именка, женски род
Голема толпа луѓе, турканица, мешаница.
Албански: turmë

наперка повеќе

наперкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наперка) Се натрупа, се насобра множество луѓе.
Албански: tuboj, mbledh
Употреба: Разговорно

народ повеќе

мн. народи
Вид збор: Именка, машки род
множество луѓе
Албански: njerëz

народија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Маса народ, множество луѓе.
Употреба: Разговорно

облак повеќе

мн. облаци
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што го има во голем број, маса, мноштво.
Албански: grummbull
Употреба: Преносно значење

опколи повеќе

опколат
Вид збор: Глагол, свршен
За луѓе – насобере се околу некого или нешто; навали од сите страни.
Албански: grumbulloj, mbledh

поток повеќе

мн. потоци
Вид збор: Именка, машки род
Мноштво од народ што се движи во еден правец.
Албански: turmë
Употреба: Преносно значење

раја повеќе

(едн.) рајата
Вид збор: Именка, женски род
Обичните луѓе од народот.
Албански: rajë
Употреба: Преносно значење , Разговорно

стадо повеќе

мн. стада
Вид збор: Именка, среден род
поголема група луѓе
Албански: tufë, grumbull
Употреба: Преносно значење , Разговорно

стесни повеќе

стеснат
Вид збор: Глагол, свршен
Збере повеќе луѓе на едно место.
Албански: mbledhi
(се стесни) се збие, се стисне
Албански: shtyp

струпа повеќе

струпаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се струпа) Се збере на куп, на едно место многу народ.
Албански: mbledh

тиска повеќе

тискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
турка, бутка
Албански: shtyj
(се тиска) се турка, се бутка
Албански: shtyhet

тисканица повеќе

мн. тисканици
Вид збор: Именка, женски род
Пред судот имаше тисканица.

тискање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
туркање, буткање

толпа повеќе

толпата
Вид збор: Именка, женски род
Обичните луѓе, народот, масата спротивно на надарените, видните, хероите.
Албански: masë, grup

турканица повеќе

мн. турканици
Вид збор: Именка, женски род
бутканица
Албански: shtyrje

турма повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Мноштво луѓе, група луѓе; насобрани луѓе.
Употреба: Поетски збор
Примери:
(поет.) Турма, на Никола в дворот.