crosswise - онтологија

напречен повеќе

напречниот
Вид збор: Придавка
Што е поставен, направен напреку, не по должината.

попречен повеќе

попречниот
Вид збор: Придавка
Што е поставен напреку, попреку.

скрстен повеќе

Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) скрсти
Примери:
Три години седевме со скрстени раце.