criticize - онтологија

бичува повеќе

бичуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Остро критикува.
Албански: kritikon
Употреба: Преносно значење

искритикува повеќе

Види и: критикува (св. и несв.)
искритикуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши критика, критикува.

критизира повеќе

критизираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Критикува неосновано; изнесува само лоши работи.

критикува повеќе

критикуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Подложува на критика.
Албански: kritikoj
Вербално нападне, осуди, изрази негативен одноc кон некого или нешто.
Албански: kritikoj
Употреба: Разговорно
(се критикува) се самокритикува
Албански: kritikohem

покритикува повеќе

Види и: критикува (св. и несв.)
покритикуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Критикува малку или уште малку.

приговори повеќе

приговарат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, упати прекор, прекори, подложи на критика.
Албански: kritikoj

строи повеќе

стројат
Вид збор: Глагол, несвршен
критикува
Албански: kritikon
Употреба: Преносно значење , Разговорно