criminal - онтологија

злодеец повеќе

мн. злодејци
Вид збор: Именка, машки род
злосторник
Употреба: Книжевен збор

злодеј повеќе

мн. злодеи
Вид збор: Именка, машки род
злосторник
Употреба: Архаизам

злостор повеќе

Види и: злосторник (м.)
мн. злостори
Вид збор: Именка, машки род
злосторник

злосторник повеќе

мн. злосторници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прави злосторство.

злотвор повеќе

Види и: злосторник (м.)
мн. злотвори
Вид збор: Именка, машки род
злосторник
Употреба: Ретко

злочинец повеќе

Види и: злосторник (м.)
мн. злочинци
Вид збор: Именка, машки род
злосторник

криминалец повеќе

мн. криминалци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што извршил или врши криминални дела.
Албански: kriminel
Употреба: Правда

насилник повеќе

мн. насилници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што прави насилство.
Албански: dhunues, kriminel
Употреба: Правда

престапник повеќе

мн. престапници
Вид збор: Именка, машки род
злосторник, криминалец
Албански: kriminel, keqbërës
Употреба: Правда

силник повеќе

Види и: насилник (м.)
мн. силници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што располага со голема сила; лице што прави насилија.
Употреба: Правда
Примери:
Силниците и финансиските господари.