crawl - онтологија

влече повеќе

влечат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Се движи бавно.
Албански: zvarritem
Употреба: Преносно значење

вража повеќе

вражаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Лази, ползи, се влечка.
Албански: zvarrit
Употреба: Преносно значење

дојази повеќе

Види и: јази (несв.)
дојазат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде до врв до некое место со јазење.
Албански: ngjitem
(се дојази) Се изјази до некое место.
Албански: ngjitem

докачи повеќе

Види и: качи (св.)
докачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се докачи) Се дофати, се добере до нешто.
Албански: zvarritet
Употреба: Дијалектен збор

залази повеќе

Види и: лази (несв.)
залазат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лази, да ползи.
Албански: zvarrit

заползи повеќе

Види и: ползи (несв.)
заползат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ползи, залази.

изјази повеќе

(се) изјазат
Вид збор: Глагол, свршен
Се искачи високо по дрво, по столб, по скала; се искачи јазејќи се.

излази повеќе

излазат
Вид збор: Глагол, свршен
Со лазење излезе од негде или стигне негде.

исползи повеќе

Види и: ползи (несв.)
исползат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине определено растојание ползејќи.

јази повеќе

(се) јазат
Вид збор: Глагол, несвршен
За растение - се качува по нешто ползејќи или свивајќи се околу него.
Албански: kacavirret, ngjethet

лази повеќе

лазат
Вид збор: Глагол, несвршен
За непроодено дете - оди со помош на рацете и на нозете.
Албански: zvarritet

лазне повеќе

лазнат
Вид збор: Глагол, свршен
полази

налази повеќе

налазат
Вид збор: Глагол, свршен
(се налази) Лази подолго време, доволно.
Албански: zvarritet mjaft

појази повеќе

Види и: јази (несв.)
(се) појазат
Вид збор: Глагол, свршен
Се јази малку, кратко време.

полази повеќе

Види и: лази (несв.)
полазат
Вид збор: Глагол, свршен
Лази малку, кратко време.
Албански: zvarritem pak

ползи повеќе

ползат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за човек, дете) лази, се влече
Албански: zvarritet
Се потчинува пред некого.
Албански: zvarritet
Употреба: Преносно значење

поползи повеќе

Види и: ползи (несв.)
поползат
Вид збор: Глагол, свршен
Ползи малку, некое време.

провража повеќе

Види и: вража (несв.)
провражаат
Вид збор: Глагол, свршен
лази, ползи
Албански: zvarritem

пролази повеќе

Види и: лази (несв.)
пролазат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лази.
Албански: fillon të zvarritet
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
На неколку месеци пролази бебето.
Лази кратко време.
Албански: zvarritet pak
Примери:
Го пролази мува по лицето и го разбуди.
Предизвика краткотрајно чувство на скокоткање на кожата.
Албански: kaploj
Примери:
Морници ме пролазија по снагата.

разлази повеќе

Види и: лази (несв.)
(се) разлазат
Вид збор: Глагол, свршен
За дете – почне веќе да лази.
Албански: zvarritet
Примери:
Се разлази веќе детево.