cowboy - онтологија

воловар повеќе

мн. воловари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што чува или пасе волови.
Употреба: Земјоделство

говедар повеќе

мн. говедари
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се занимава со пасење на говеда.
Употреба: Земјоделство

говедарица повеќе

Види и: говедар (м.)
мн. говедарици
Вид збор: Именка, женски род
говедар

каубој повеќе

мн. каубои
Вид збор: Именка, машки род
Во Северна Америка - лице што чува големи стада говеда, јавајќи на коњ.
Албански: kauboj
Лик од американските филмови или романи за Дивиот Запад и борбата меѓу колонизаторите и Индијанците.
Албански: kauboj

кравар повеќе

мн. кравари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што одгледува, што чува крави.
Употреба: Земјоделство