cover - онтологија

завивка повеќе

мн. завивки
Вид збор: Именка, женски род
Ткаенина што служи за покривање.
Албански: mbulesë
Нешто што служи за завивање, за завиткување.
Албански: mbulesë

калаф повеќе

мн. калафи
Вид збор: Именка, машки род
навлака
Албански: këllëf, futroll

камуфлажа повеќе

мн. камуфлажи
Вид збор: Именка, женски род
Прикривање, маскирање на нешто.
Албански: maskim, kamuflim
Употреба: Преносно значење
Лажно претставување, прикривање на вистината.
Албански: kamuflim, maskim
Употреба: Преносно значење

капак повеќе

мн. капаци
Вид збор: Именка, машки род
Секој предмет, направа што служи за покривање, за затворање некаков отвор.
Турски: kapak Албански: kapak, mbulim

корица повеќе

мн. корици
Вид збор: Именка, женски род
Надворешна заштита на книга, првиот и последниот лист, направени од подебела хартија, картон и др.
Албански: mbulesë, kapak

мутав повеќе

мн. мутави
Вид збор: Именка, машки род
Постилка или покривка од козина.
Турски: mutaf

навлака повеќе

мн. навлаки
Вид збор: Именка, женски род
Облога од ткаенина, кожа за перница, јорган, фотелја и др.
Албански: mbules pëlhure

обвивка повеќе

мн. обвивки
Вид збор: Именка, женски род
Тоа во што е нешто обвиено, завиткано, со што е покриено од cите страни.

омот повеќе

мн. омоти
Вид збор: Именка, машки род
Обвивка, обично на книга.

плашт повеќе

мн. плаштови
Вид збор: Именка, машки род
покривка, заштита
Албански: mbulesë
Употреба: Преносно значење

повез повеќе

мн. повези
Вид збор: Именка, машки род
Корици на книга.
Албански: kopertinë

покрив повеќе

мн. покриви
Вид збор: Именка, машки род
покров
Албански: mbules

покривало повеќе

мн. покривала
Вид збор: Именка, среден род
Некаков вид ткаенина што служи за покривање.

покривач повеќе

мн. покривачи
Вид збор: Именка, машки род
покривка
Албански: mbules

покривка повеќе

покривката
Вид збор: Именка, женски род
Ткаенина за покривање, покривало, покривач.
Албански: mbuloj
Текстил или друг материјал со кој се штити главата.
Албански: mbuloj
Пласт што покрива нешто.
Албански: mbuloj

покров повеќе

мн. покрови
Вид збор: Именка, машки род
покривка, покривач
Албански: mbules

покровче повеќе

Види и: покров (м.)
мн. покровчиња
Вид збор: Именка, среден род
покров
Употреба: Деминутив

постелка повеќе

мн. постелки
Вид збор: Именка, женски род
постилка
Албански: mbules

прекривка повеќе

мн. прекривки
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што служи за прекривање.
Албански: mbulesë

распростирач повеќе

мн. распростирачи
Вид збор: Именка, машки род
Простирка, ткаенина за покривање.

саван повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Платното со кое се покрива или завива мртовец.
Турски: savan
Употреба: Архаизам