counter - онтологија

бројач повеќе

мн. бројачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што брои.
Албански: numrues
Направа за броење, за мерење, инструмент.
Албански: njehsorë
Употреба: Технологија

нумератор повеќе

мн. нумератори
Вид збор: Именка, машки род
Направа, апарат за нумерирање, за броење.

шалтер повеќе

мн. шалтери
Вид збор: Именка, машки род
Прозорче - на станица, пошта, мала продавница и сл.
Германски: Schalter Албански: shalter, sportel
Употреба: Административен термин