core - онтологија

јадро повеќе

мн. јадра
Вид збор: Именка, среден род
Суштина, најважен, основен дел од нешто.
Албански: thelb, palcë
Употреба: Преносно значење

јатка повеќе

мн. јатки
Вид збор: Именка, женски род
Суштински, најважен дел од нешто.
Албански: bërthamë
Употреба: Преносно значење

основа повеќе

мн. основи
Вид збор: Именка, женски род
Јадро на нешто врз кое се надоградува, се поставува, се развива нешто.
Албански: bërthamë

поп повеќе

мн. попови
Вид збор: Именка, машки род
срцевина, средина на лубеницата
Албански: zemër

сок повеќе

мн. сокови
Вид збор: Именка, машки род
Подобриот дел од нешто; основното, главното во нешто.
Албански: thelb

срж повеќе

(едн.) сржта
Вид збор: Именка, женски род
Средишниот дел на стебло или на корен на некое растение.
Албански: bërthamë
Употреба: Ботаника
Примери:
Сржта на дрвото.

срце повеќе

мн. срца
Вид збор: Именка, среден род
Центар, главен дел на нешто; среден дел на некој плод.
Албански: bërthamë, zemër
Употреба: Преносно значење

срцевина повеќе

срцевината
Вид збор: Именка, женски род
Сушност, основа на нешто.
Албански: thelb. palcë
Употреба: Книжевен збор