convince - онтологија

докаже повеќе

докажат
Вид збор: Глагол, свршен
Увери, убеди некого во нешто.
Албански: bind

попрекрши повеќе

Види и: прекрши (св.)
попрекршат
Вид збор: Глагол, свршен
Убеди малку некого во нешто по долго колебање.

поразубеди повеќе

Види и: разубеди (св.)
поразубедат
Вид збор: Глагол, свршен
Разубеди малку, донекаде.

поразувери повеќе

Види и: разувери (св.)
поразуверат
Вид збор: Глагол, свршен
Разувери малку, донекаде или уште малку.
Албански: ndërroj mendimin
(се поразубеди) Се разувери малку, донекаде.
Албански: çbind

посведочи повеќе

Види и: сведочи (несв.)
посведочат
Вид збор: Глагол, свршен
(се посведочи) Се убеди, се увери во нешто.
Албански: vërtetohet, bindet

предума повеќе

предумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Убеди, натера да направи нешто.
Албански: bind
Употреба: Дијалектен збор

разубеди повеќе

разубедат
Вид збор: Глагол, свршен
Со аргументи натера некого да се откаже од своите убедувања, од своите намери.
Албански: çbind
Примери:
Тешко го разубедиш.

разувери повеќе

разуверат
Вид збор: Глагол, свршен
Со аргументи натера некого да се откаже од својата убеденост, увереност во нешто.
Албански: çbind
Примери:
Мака имав додека ја разуверив.
(се разувери) Изгуби увереност во нешто.
Албански: humb bindjen
Примери:
Се разувери ли сега?

убеди повеќе

убедат
Вид збор: Глагол, свршен
Увери во нешто, натера да поверува во нешто.
Албански: bind
Примери:
Тој ги убеди сите во исправноста на својата постапка.
(се убеди) се увери
Албански: bindem
Примери:
Најпосле се убеди дека е подобро да оди в планина отколку да остане дома.

убедува повеќе

Види и: убеди (св.)
убедуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се убедува) се увери, се убеди
Албански: bind

увери повеќе

уверат
Вид збор: Глагол, свршен
убеди
Албански: bind

уверува повеќе

(се) уверуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Стекне верба во нешто, поверува
Примери:
Овчарот се уверувал оти ќе добие некоја од нив.