convert - онтологија

каури повеќе

каурат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некој да премине во христијанска вера.
Албански: kaurizoj, konvertoj
Употреба: Историја , Религија

конвертира повеќе

конвертираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши конверзија.
Албански: konvertoj
Употреба: Економија
Смени вера.
Албански: konvertoj, ndërroj fejën
Употреба: Религија

превери повеќе

преверат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого да промени вера.
Албански: konvertoj
Употреба: Религија

преобрати повеќе

преобратат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши влијание врз некого да премине во друга вера, мислење, идеологија.
Албански: konvertoj, ndërroj fenë
Употреба: Книжевен збор , Ретко
(се преобрати) Премине во друга вера, промени мислење, идеологија.
Албански: konvertoj, ndërroj fenë

турчи повеќе

турчат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се потурчува) Ја менува верата.
Албански: turqizohem
Употреба: Историја
Примери:
(разг.) Ако се турчиме барем за фајде!