convert - онтологија

вероломец повеќе

Види и: вероломник (м.)
мн. вероломци
Вид збор: Именка, машки род
вероломник
Употреба: Религија

вероломник повеќе

мн. вероломници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што ја прекршува верата; тој што не држи заклетва; што не држи даден збор.
Употреба: Религија

вртивера повеќе

Види и: вртоверец (м.)
мн. вртивери
Вид збор: Именка, машки род
вртоверец
Употреба: Религија

каури повеќе

каурат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некој да премине во христијанска вера.
Албански: kaurizoj, konvertoj
Употреба: Историја , Религија

конвертира повеќе

конвертираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши конверзија.
Албански: konvertoj
Употреба: Економија
Смени вера.
Албански: konvertoj, ndërroj fejën
Употреба: Религија

нововерец повеќе

мн. нововерци
Вид збор: Именка, машки род
Лице што примило нова вера или што од неодамна станало верник, примило вера.
Албански: besimtar i ri
Употреба: Религија
Припадник на црква, верска секта различна од општоприфатената.
Албански: pjestar i kishës
Употреба: Разговорно , Црковен термин

потур повеќе

мн. потури
Вид збор: Именка, машки род
Христијанин што примил ислам, што се потурчил.
Употреба: Архаизам

превери повеќе

преверат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого да промени вера.
Албански: konvertoj
Употреба: Религија

преобрати повеќе

преобратат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши влијание врз некого да премине во друга вера, мислење, идеологија.
Албански: konvertoj, ndërroj fenë
Употреба: Книжевен збор , Ретко
(се преобрати) Премине во друга вера, промени мислење, идеологија.
Албански: konvertoj, ndërroj fenë

турчи повеќе

турчат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се потурчува) Ја менува верата.
Албански: turqizohem
Употреба: Историја
Примери:
(разг.) Ако се турчиме барем за фајде!