constellation - онтологија

констелација повеќе

мн. констелации
Вид збор: Именка, женски род
Меѓусебна положба на ѕвездите.
Албански: konstellacion, yllësi
Употреба: Астрономија
Поставеност, положба на повеќе фактори еден наспрема друг.
Албански: konstellacion
Стек на околности, меѓусебен однос.
Албански: konstellacion, raport i ndërsjell
Употреба: Преносно значење , Разговорно

соѕвездие повеќе

мн. соѕвездија
Вид збор: Именка, среден род
Група ѕвезди што образуваат некаква фигура, познати под едно име.
Употреба: Астрономија