consonant - онтологија

консонант повеќе

мн. консонанти
Вид збор: Именка, машки род
согласка
Употреба: Лингвистика

согласен повеќе

согласни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на согласка.
Албански: bashkëtingëllore
Употреба: Граматика

согласка повеќе

мн. согласки
Вид збор: Именка, женски род
Глас што се изговара со шум и обично не може сам да образува слог.
Употреба: Граматика
Буква со која се бележи таков глас.
Употреба: Граматика