connection - онтологија

врска повеќе

мн. врски
Вид збор: Именка, женски род
Општење, контакт меѓу две или повеќе страни.
Албански: lidhje
Лице што пренесува соопштенија, наредби, пораки и сл.
Албански: lidhje

дослух повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Тајна врска, тајно договарање.
Албански: lidhje sekrete
Врска, поврзаност со нешто.
Албански: lidhje
Употреба: Преносно значење

канал повеќе

мн. канали
Вид збор: Именка, машки род
Пат, врска, начин на кој (обично тајно) нешто се соопштува, се дознава, се постигнува и сл.
Албански: kanal, lidhje

конексија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
врска, поврзување

мост повеќе

мн. мостови
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што поврзува, врска.
Албански: urë, lidhje
Употреба: Преносно значење

сврзување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
врзување, поврзување

споеност повеќе

Види и: споен (прид.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
поврзаност, сврзаност
Примери:
Споеност на идеите.