connect - онтологија

испреплете повеќе

испреплетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се испреплете) Се поврзе со нешто.
Албански: ndërlidhet
Употреба: Преносно значење

конектира повеќе

конектираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
поврзе, поврзува
Употреба: Информатика

поврзе повеќе

поврзе
Вид збор: Глагол, свршен
Врзе, спои, соедини едно со друго.
Албански: lidh

сврзе повеќе

сврзат
Вид збор: Глагол, свршен
За пат и други средства за врска - соедини две месности.
Албански: lidh
Даде врска по телефон, радио и сл.
Албански: lidh
Установи врски со некого или нешто.
Албански: lidh
Употреба: Преносно значење
(се сврзе) Установи врска со помошта на некое средство за врска.
Албански: lidh

сврзува повеќе

Види и: сврзе (св.)
(се) сврзуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) врзува, (се) поврзува

соедини повеќе

соединат
Вид збор: Глагол, свршен
Установи врска со нешто.
Албански: lidh
(се соедини) Добие врска.
Албански: lidh

спои повеќе

спојат
Вид збор: Глагол, свршен
Установи врска меѓу нешто.
Албански: lidh
(се спои) Добие врска со нешто.
Албански: lidhje