conflict - онтологија

дуел повеќе

мн. дуели
Вид збор: Именка, машки род
Судир, расправа меѓу две страни што имаат различни ставови и идеи.
Албански: duel, konflikt
Употреба: Преносно значење

конфликт повеќе

мн. конфликти
Вид збор: Именка, машки род
Судир меѓу две или повеќе страни.
Албански: konflikt, përleshje
Судир во меѓународните односи.
Албански: konflikt
Употреба: Дипломатија

пресметка повеќе

мн. пресметки
Вид збор: Именка, женски род
судир, несогласување, бој
Албански: përplasje, konflikt
Употреба: Преносно значење

престрелка повеќе

мн. престрелки
Вид збор: Именка, женски род
Остра размена на мислења и ставови на две спротивставени страни.
Албански: konflikt
Употреба: Преносно значење

судир повеќе

мн. судири
Вид збор: Именка, машки род
Воено спротивставување на две страни.