confide - онтологија

довери повеќе

доверат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, соопшти некому нешто во доверба, нешто што го држи како тајна.
Албански: mirëbesim

открие повеќе

откријат
Вид збор: Глагол, свршен
(се открие) се довери
Албански: hapem, në mirëbesim

потпре повеќе

потпрат
Вид збор: Глагол, свршен
(се потпре) Се поткрепи, се опре, се помогне од некого.
Албански: këshilloj
Употреба: Преносно значење

разоткрие повеќе

разоткрие
Вид збор: Глагол, свршен
(се разоткрие) Се отвори пред некого, се довери.