comparison - онтологија

компарација повеќе

мн. компарации
Вид збор: Именка, женски род
споредба, споредување
Албански: komparim, krahasim
Степенување на придавките.
Албански: komparacion, krahasim
Употреба: Граматика
Стилcка фигура со која се врши споредба.
Албански: komparacion
Употреба: Лингвистика

сопоставување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
споредба, споредување
Употреба: Книжевен збор
Примери:
Такво сопоставување може да има меѓу првата и третата верзија.

споредба повеќе

мн. споредби
Вид збор: Именка, женски род
Противставување на едно што на друго за да се видат разликите и заедничките црти.
Албански: krahasim

токмење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
споредување, изедначување
Албански: krahasim, barazim