companion - онтологија

другар повеќе

мн. другари
Вид збор: Именка, машки род
Лице блиско со некого со заедничка работа или дејност, со еднакви услови за живот, со еднаква судбина и сл.
Албански: shok

друшка повеќе

мн. друшки
Вид збор: Именка, женски род
другарка
Албански: shoqe

друштво повеќе

мн. друштва
Вид збор: Именка, среден род
(само едн.) Лице што придружува, разонодува некого.
Албански: shoqërues
Употреба: Разговорно

кавалер повеќе

мн. кавалери
Вид збор: Именка, машки род
Маж што кон жените се однесува воспитано, услужно; придружник на дама при средби со танцување.
Албански: kavalier
Употреба: Преносно значење

компањон повеќе

мн. компањони
Вид збор: Именка, машки род
Лош, непосакуван придружник.
Албански: kompanjon, i keq
Употреба: Преносно значење

партнер повеќе

мн. партнери
Вид збор: Именка, машки род
Соучесник во деловен или друг потфат.
Албански: bashkëpunëtor
Употреба: Економија

придружник повеќе

мн. придружници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што придружува некого или нешто.

пријател повеќе

мн. пријатели
Вид збор: Именка, машки род
Општо за нешто што се карактеризира со верност.
Албански: shok
Употреба: Преносно значење

содружник повеќе

мн. содружници
Вид збор: Именка, машки род
Дел од друштво, ортак.
Албански: partner
Употреба: Економија

сопатник повеќе

мн. сопатници
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што се среќава обично заедно со нешто друго.
Албански: shoqërues
Употреба: Преносно значење

трабант повеќе

мн. трабанти
Вид збор: Именка, машки род
придружник, додворувач
Германски: Trabant Албански: trabant, shoqërues