communicate - онтологија

зборува повеќе

зборуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
комуницира, разговара
Албански: komunikon

изговори повеќе

изговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Соопшти гласно некаква мисла, некакво сознание, искаже текст.
Албански: komunikon

комуницира повеќе

комуницираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Одржува врска со некого.

општи повеќе

општат
Вид збор: Глагол, несвршен
Одржува врски, има контакти, дружи со некого или со нешто.

сврзе повеќе

сврзат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сврзе) Установи врски со некого.
Албански: lidh, bashkoj
Употреба: Преносно значење