coat - онтологија

капут повеќе

мн. капути
Вид збор: Именка, машки род
Долго зимско палто.
Албански: kapotë, pallto

кеплен повеќе

мн. кеплени
Вид збор: Именка, машки род
сакма

мантил повеќе

мн. мантили
Вид збор: Именка, машки род
Капут од потенок, полесен материјал, за пролет и есен.
Германски: Mantel Албански: manto, mantel, pardesy

палто повеќе

мн. палта
Вид збор: Именка, среден род
долг капут
Албански: pallto, kapot

плашт повеќе

мн. плаштови
Вид збор: Именка, машки род
Дебела волнена наметка, мантил без ракави.
Албански: gunë, gëzof
Употреба: Архаизам
наметка
Албански: pelerinë
Употреба: Архаизам

сакма повеќе

мн. сакми
Вид збор: Именка, женски род
Вид кабаница.
Примери:
Ја фрлил сакмата и си отишол.

ќулав повеќе

мн. ќулави
Вид збор: Именка, машки род
капуљача
Турски: külah Албански: kapelë

ќулавка повеќе

мн. ќулавки
Вид збор: Именка, женски род
Цуцулеста капа, дервишка капа.
Турски: külah

шинел повеќе

мн. шинели
Вид збор: Именка, машки род
Војничко зимско долго палто.
Употреба: Воен термин