climb - онтологија

дига повеќе

Види и: дигне (св.)
дигаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се дига) се искачува
Албански: ngrihet

доискачи повеќе

Види и: искачи (св.)
доискачат
Вид збор: Глагол, свршен
Искачи високо место сосема, до крај.
Албански: ngrihem
(се доискачи) Се искачи до определено место, заврши со искачувањето.
Албански: ngrihem

докачи повеќе

Види и: качи (св.)
докачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се докачи) Се качи, се искачи до крај.
Албански: kacavirrem

заискачи повеќе

(се) заискачат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се искачува.

зајази повеќе

зајазат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се јази, да се качува.
Албански: ngjitem

закачи повеќе

закачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се закачи) Почне да качува нешто по скали и сл.
Албански: ngjit
(се закачи) Почне да се качува, да се јази.
Албански: ngjit

изнакачи повеќе

Види и: накачи (св.)
изнакачат
Вид збор: Глагол, свршен
Качи, накачи многумина.
Албански: hip, ngarkoj shumë

искачи повеќе

Види и: качи (св.)
искачат
Вид збор: Глагол, свршен
Мине одреден пат со висинска разлика.
Албански: kacavirrem
(се искачи) се качи
Албански: hyp

катери повеќе

(се) катерат
Вид збор: Глагол, несвршен
се качува
Употреба: Дијалектен збор

качи повеќе

качат
Вид збор: Глагол, свршен
Смести некого во превозно средство.
Албански: hip
(се качи) Стапи, се искачи на повисоко место.
Албански: hip, ngjitem
(се качи) Влезе во превозно средство.
Албански: hip, ngjitem

качува повеќе

Види и: качи (св.)
качуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дига, подига, носи на повисоко место или положба.
Албански: ngjitem, hipi
(се качува) Оди на повисоко место.
Албански: hip më lartë

накачи повеќе

накачат
Вид збор: Глагол, свршен
Се искачи донекаде на височина.
Албански: hip

пентари повеќе

(се) пентарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се качува со напор, ползи нагоре со раце и со нозе.
Употреба: Дијалектен збор

поднакачи повеќе

Види и: накачи (св.)
поднакачат
Вид збор: Глагол, свршен
Се искачи донекаде на височина.
Албански: ngjitet lart
(се поднакачи) Се качи, се искачи, се накачи малку, донекаде.
Албански: ngjitet lart

поискачи повеќе

Види и: искачи (св.)
поискачат
Вид збор: Глагол, свршен
Мине пат или дел од пат.
Албански: kaloj
(се поискачи) Се искачи повисоко.
Албански: ngrit
(се поискачи) Се искачи, се качи на повеќе места.
Албански: kacavirret

понакачи повеќе

Види и: поднакачи (св.)
(се) понакачат
Вид збор: Глагол, свршен
поднакачи

поткачи повеќе

поткачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поткачи) Се качи, се искачи малку.
Албански: ngjit, hip

прикачи повеќе

прикачат
Вид збор: Глагол, свршен
(се прикачи) Се качи малку или уште малку повисоко.
Албански: ngjitem, hip

скачи повеќе

(се) скачат
Вид збор: Глагол, свршен
Се качи (одеднаш).
Албански: kërcej, hyp, ngjitem
Примери:
Се скачи по скалата угоре

скачува повеќе

(се) скачуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) искачува
Албански: hip, ngjitem

тури повеќе

турат
Вид збор: Глагол, свршен
јавне, се качи
Албански: ngjit
Употреба: Дијалектен збор