climate - онтологија

ава повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
поднебје, клима
Албански: klimë

клима повеќе

(едн.) климата
Вид збор: Именка, женски род
Метеоролошки услови и појави (температура и влажност на воздухот, воздушен притисок, ветрови) со кои се карактеризира една област, една земја во подолг временски период, поднебје.
Албански: klimë
Употреба: Географија
Состојба, атмосфера, околности.
Албански: klimë, atmosferë
Употреба: Преносно значење

климат повеќе

Види и: клима (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
клима

поднебје повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Клима на одреден регион, област.
Албански: klimë, mjedis
Употреба: Географија