clever - онтологија

акален повеќе

Вид збор: Придавка
паметен, умен
Турски: akıllı
Употреба: Архаизам

бистроумен повеќе

бистроумниот
Вид збор: Придавка
Што е со бистар ум.

виспрен повеќе

виспрени
Вид збор: Придавка
мудар, умен, снаодлив, препреден
Употреба: Дијалектен збор

далековид повеќе

далековидиот
Вид збор: Придавка
Што може да ги предвиди идните настани и последиците од нешто.

итар повеќе

итри
Вид збор: Придавка
Што е паметен, интелигентен, умен, но на штета на друг.

окат повеќе

окати
Вид збор: Придавка
Што добро ги согледува работите.

остроумен повеќе

остроумни
Вид збор: Придавка
Што пројавува остроумност, досетливост, духовитост; што размислува бистро, разумно.
Што се одликува со остроумност.

рутиниран повеќе

рутинирани
Вид збор: Придавка
препреден, итар

умно повеќе

Вид збор: Прилог
паметно, разумно